måndag 19 mars 2012

Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average är ett av världens mest använda och anrika aktieindex som följer värdet på 30 av USAs största börsbolag. Vad kanske inte så många svenskar vet om är att indexet är helt felkonstruerat och antikt i sitt sätt att hantera ingående bolag.

Logaritmisk kurva över DJIAs utveckling sedan 1896

Hål i huvudet nummer ett
"The Dow" beräknas som summan av de ingående bolagens aktiepriser dividerat med en konstant som justeras vid splittar och andra aktiehändelser eller vid byte av ingående bolag. Ja du läste rätt, summan av aktiepriserna. Detta innebär att exempelvis 3M ($89,56) väger något mer i index än Exxon Mobil ($86,44), börs-USAs näst största företag efter Apple. En uppgång på 1 procent i 3M påverkar alltså index ungefär lika mycket som en uppgång på 1 procent i Exxon Mobil.

De flesta någorlunda moderna index viktar bolagen antingen via börsvärdet eller i vissa fall totala värdet av aktier som är tillgängliga för handel (float).

Hål i huvudet nummer två
Det saknas en glasklar definition på vilka bolag som ska ingå, det finns istället en kommitté som väljer bolag som ska vara med i DJIA. Denna kommitté lider såklart av Hål i huvudet nummer ett, och har väldigt svårt att ta in USAs största noterade bolag Apple, eftersom dess aktiepris på $585 skulle ge bolaget en otrolig vikt i indexet (20 gånger viktigare än Microsoft exempelvis, medan börsvärdena skiljer med en faktor 2).

Kommittén har tidigare tagit in bolag i indexet på villkor att de genomför aktiesplittar, tala om att justera verkligheten efter kartan.

3 kommentarer:

  1. Jag är ingenjör men har av olika anledningar allt oftare hamnat i ekonomiska sammanhang. Tyvärr blir jag även allt oftare mörkrädd eftersom jag inser hur mycket godtycke som styr oss i världen...

    SvaraRadera
  2. Otroligt bisarrt. Tack för lärdomen!

    Liksom för Järnvargen ovan var den första tanke som slog mig att det nog inte var en ingenjör som skapade indexet (åtminstone Dow var journalist...).

    Jag hade ärligt talat gjort det bättre själv som tioåring.

    SvaraRadera
  3. Järnvargen, som Axel Oxenstierna sade: An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.